header afbeelding

Impressie Autisme & Gehechtheid 24 mei 2022

collage-gehechtheid-2022.jpg

Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel organiseerde op 24 mei 2022 een kennisbijeenkomst over autisme en gehechtheid vanuit het Helmertheater in Enschede (Mediant). 

65 deelnemers keken naar de livestream en 16 deelnemers waren aanwezig in de zaal. Nog eens 70 mensen ontvingen 25 mei 2022 de terugkijk-link. We hebben in totaal 50 certificaten uitgereikt.  

Lees hieronder een verslag.

De theorie: autisme en verbinding, co-regulatie en sensitiviteit (Nicole Baas)

nicole-baas-2022-gehechtheid.jpg

Tijdens het eerste deel van het programma ging Nicole Baas (klinisch psycholoog/psychotherapeut, manager zorg bij Youz Enschede en eigenaar van eigen praktijk www.nicolebaas.nl) in op verbinding, co-regulatie en sensitiviteit. Ze nam deelnemers allereerst mee in een tijdlijn over hechting en autisme en ging daarna specifiek in op stressreacties, de nervus vagus en de polyvagaaltheorie (Porges). Ze sloot af met aandachtspunten over gehechtheid bij autisme voor hulpverleners en mensen werkzaam in het onderwijs.

Ervaringsverhaal: laat ons niet alleen (Hanneke Poelmans)

Hanneke-gehechtheid-2022.jpg

Hanneke Poelmans (zelfstandig tekstschrijfster) vertelde vervolgens over haar zoektocht rondom het begrip autisme en gehechtheid. Hanneke is nu 37 jaar en heeft 3 jaar de diagnose autisme, ze wist in haar kindertijd niet dat ze autisme had. In haar presentatie vertelde ze over hoe zij opgroeide en over de moeite die zij heeft met vriendschappen en emotieregulatie. Over haar schooltijd schreef zij eerder een mooie blog: 'Drab met draadjes'. Ook herinnert ze zich dat ze zich veilig heeft gevoeld bij haar ouders (in your arms I feel safe). Ze sloot haar prachtige presentatie met een geluidsfragment af. Haar tips voor de hulpverlening zijn: oprechte belangstelling, een open houding en ‘laat ons niet alleen’.

De Praktijk: co-reguleren (Nicole Baas)

Na de pauze ging Nicole Baas in op de cirkel van veiligheid en vertrouwen voor hulpverleners en andere behandelmogelijkheden/richtlijnen. Ze sloot af met een aantal praktische take home messages zoals “Kijk met nuance naar gehechtheid, wees congruent (laat wat je zegt kloppen met wat je voelt), kijk naar de basis: hoe gaat het met ademhalen, slapen (ook bij jezelf) en co-reguleer.”

Ervaringsverhaal: voelen waar emoties zitten (Nynke Zuurmond)

Nynke-gehechtheid-2022.jpg

Nynke Zuurmond (zelfstandig ondernemer) vertelde over hoe informatie verwerking bij haar verloopt: zij heeft allerlei mappen in haar hoofd, net als profielen van mensen die zij kent en zij beredeneert veelal wenselijk gedrag. Maar: elke dag en elke situatie is weer helemaal nieuw. Dit is zo ontzettend vermoeiend! Reden dus voor haar om gehechtheidsonderzoek aan de hand van de Loekemeijermethode te laten doen. Ze vertelde hoe dit proces een betere levenskwaliteit op heeft geleverd: “Ik heb al veel (cognitieve) trucjes geleerd en nog steeds ben ik op sommige momenten aan het overleven. Ik wilde beter mijn grenzen leren aanvoelen.”. Ook deelde Nynke haar overprikkelingsschema en weet ze inmiddels waar emoties in haar lichaam zitten en kan ze deze ook voelen.

Intermezzo over de Loekemeijermethode

Binnen de Loekemeijermethode wordt gekeken naar de volgende ontwikkelingsgebieden: 1) ontwikkeling van de gehechtheidsrelaties, 2) emotionele ontwikkeling, 3) sociale ontwikkeling en 4) sensorische, emotionele en sociale informatieverwerking.

Quote Jacqueline Dalinghausen (april 2021): “Een stilstand in de gehechtheidsontwikkeling wordt niet altijd herkend. Ontwikkeling van gehechtheid bij mensen met autisme is mogelijk, zolang je aansluit bij de ontwikkelingsfasen van de gehechtheid. Belangrijk hierbij is dat er naast aandacht voor het beredeneren vanuit cognitie vooral ook aandacht is voor het reageren vanuit (aan)voelen. Tot en met het moment dat mensen met autisme stukjes informatie aan elkaar kunnen koppelen is actieve nabijheid nodig, laat dus niet los voor die tijd. Vanaf fase 6 kun je als begeleider / ouder een stapje terug nemen: het vermogen tot automatiseren en generaliseren begint zich te ontwikkelen.”

Lees meer

Terugkijk-link is op te vragen

Deze bijeenkomst vond plaats in het Helmertheater in Enschede. Roland van Doorn en Patrick Wilbrink van Mediant verzorgden een livestream naar online deelnemers. Via een MS Teams Live Gebeurtenis werden alle presentaties in beeld gebracht voor online kijkers. In tegenstelling tot een Webinar (waarbij ieder vanuit huis aanwezig is) kon zo toch ook wat ‘sfeer’ geproefd worden! Pepijn Gansevles zorgde voor een bewerking van het opgenomen materiaal tot een terugkijk-link.

Nieuwsgierig en wil je een terugkijk-link ontvangen? Stuur een mail naar a.thissen@autismehulpverlening.nl. Deze link is gratis voor alle AKO leden en voor (naasten van) mensen met autisme. Ben je geen lid: mail a.thissen@autismehulpverlening.nl, de link is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar.

Accreditatie

Voor deze bijeenkomst over gehechtheid waren accreditatiepunten toegekend door diverse beroepsverenigingen. Er konden na afloop 50 certificaten worden uitgereikt aan deelnemers die aantoonbaar hadden deelgenomen.

Aansluitend vragenuurtje op 31 mei 2022

vragenuurtje.jpg

Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel organiseerde, aansluitend op deze bijeenkomst, op 31 mei 2022 een online vragenuurtje over autisme en gehechtheid. 

Mooie feedback op de bijeenkomst ontvangen

Uit de evaluatie (n=16) maakten we het volgende op:

  • De bijeenkomst werd met een 7,8 beoordeeld, de livestream met een 8,3.
  • De organisatie en informatievoorziening voor/tijdens/na de bijeenkomst werd over het algemeen als heel duidelijk ervaren.
  •  "Goede inhoudelijke kennis van sprekers, duidelijk verhaal, tijd goed afgebakend"
  • "Informatief, afwisselend, goede inhoud. Veel kennis opdoen in een korte tijd van zowel professionals als ervaringsdeskundigen"
  • "Goede inhoud van de sprekers (o.a. signaleringsplan van Nynke) en de verschillende invalshoeken vanuit psycholoog en ervaringsdeskundigen. Ook het feit dat ik het online kon volgen was heel prettig: goede techniek en geluid. Goede organisatie door achteraf meteen evaluatie en info te delen"
  • "Hartelijk dank voor weer een waardevolle kennisbijeenkomst!"
  • We hebben met de bijeenkomsten over gehechtheid (deel 1 in 2021 en deel 2 in 2022) in totaal 536 mensen weten te bereiken!
telefoon icoon