header afbeelding

Vragenuurtje over autisme en aan het werk

Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel organiseerde op 23 mei 2023 een online vragenuurtje over autisme en aan het werk.

Jasper Wagteveld trapte af en vertelde over zijn werkende huidige leven en over hoe hij hier is gekomen. Een lange weg, met talloze (wajong)banen, re-integratie trajecten en jobcoaches. Zijn disharmonisch profiel zorgt ervoor dat hij verbaal heel goed functioneert maar in de uitvoering problemen ervaart.  

Net als vele anderen werd hem ooit verteld dat hij niet zou kunnen werken maar genoegen moest nemen met vrijwilligerswerk. Desondanks pakte hij zijn laatste kans en volgde een opleiding in ervaringsdeskundigheid. Nu werkt Jasper bij een instelling voor Specialistische Geestelijke gezondheidszorg en is zijn baan hier op maat gemaakt voor hem: hij begeleidt en praat met clienten, maar heeft niks van doen met dossierwerk en ander uitvoerend werk.

Zijn leven is ingedeeld in drie blokken: werk, thuis en me-time. Hij leeft hier strikt naar en hij kan niet zonder me-time: dit is zijn tijd om uit te rusten en ongefilterd te leven. 

Hij onderschrijft het belang van accepteren wat je niet kan en andere neurotypicals wel kunnen. Je (blijven) aanpassen aan de huidige norm als autist is uitputtend. 

Kijken naar wat je wel kan, samen met je stage/job begeleider, brengt je verder. Je baan op maat maken, ofwel job-carfting, werkt, mits de werkgever/stageplek hiertoe echt (en op lange termijn) bereid is. Een verkeerde beeldvorming over autisme staat nog te vaak in de weg.

Werkweb-autisme is een fijne landingspagina: https://www.werkwebautisme.nl/. Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel organiseerde hier in 2022 een kennisbijeenkomst over.   

Ook dit filmpje is informatief: 83.000 autisten zitten werkloos thuis: 'Enorme waste of potential'.

Aan het vragenuurtje namen diverse mensen deel en er was veel herkenning. Vanuit eigen ervaringen, als ouder, als jobcoach en als collega). Allen herkennen de hobbels die veel mensen met autisme moeten nemen om zinvol bezig te zijn in de vorm van werk. Alle deelnemers hebben dezelfde missie: namelijk de beeldvorming over autisme veranderen en zorgen voor meer kennis en begrip. Een meer banen!

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/_EEhj0xZhq0


tistje-werk.jpg
telefoon icoon