Eindelijk weer een live ledenbijeenkomst in Deventer
Op dinsdag 7 juni 2022 kwamen 22 mensen samen voor de ledenbijeenkomst van het Autisme kennisnetwerk Overijssel. We werden in de Vijverzaal van de Steerne verwend met koffie, thee en lekkere cake. Na een warm welkom van Jürgen Jolink (via een videoboodschap) gingen we aan de slag.
Speeddaten
Maikel Evers en Kristel Vos van Zorgplus GGZ vertelden wat meer over hun organisatie: zij zijn begin dit jaar lid geworden van het Autisme Kennisnetwerk Overijssel. Ook Jos van Nugteren presenteerde het prachtige initiatief Ietsdrinken.nl en lichtte de drie locaties in Overijssel toe. Vervolgens leerden we elkaar iets beter kennen via korte speeddates. Op verschillende plekken in de zaal vonden korte ontmoetingen (5 minuten) plaats.
In gesprek over samenwerking vanuit gelijkwaardigheid
Nynke Zuurmond, Pepijn Gansevles, Els de Vries en Angela Thissen gingen met elkaar in gesprek over hun samenwerking, onder leiding van Gijs. Gijs is tot en met 2019 nauw betrokken geweest bij het Autisme Kennisnetwerk Overijssel. Hij kent de samenwerking dus van binnenuit. Jasper Wagteveld kon helaas niet aanwezig zijn bij dit gesprek en werd gemist! We benoemden een aantal belangrijke succesfactoren voor samenwerken vanuit gelijkwaardigheid, zoals het goed organiseren van randvoorwaarden en scheppen van duidelijkheid. Maar vooral: sta open, ben lief en aardig voor elkaar.
Uitkomsten gesprek over 10 jaar samenwerking:
"Binnen het Autisme Kennisnetwerk Overijssel hebben we de afgelopen 10 jaar een samenwerking gerealiseerd op basis van volstrekte gelijkwaardigheid. We houden rekening met elkaar en onze verschillen. We hebben de randvoorwaarden voor gelijkwaardige samenwerking -denk aan duidelijke afspraken over financiering, inzet en communicatie- goed geregeld binnen het netwerk. We slagen er in steeds nieuwe mensen met autisme in te zetten en een divers en realistisch beeld over autisme te laten zien. We dragen er als autismenetwerk aan bij dat samenwerken met mensen met autisme steeds vanzelfsprekender wordt, niet alleen bij organisaties in Overijssel maar ook in heel Nederland."
In gesprek over de inzet als ervaringsdeskundigen
Na een korte pauze en reflectie op het voorgaande programmaonderdeel gingen we in gesprek met onze leden: hoe geven zij samenwerking vorm in hun organisatie / onderneming?
We eerst stonden stil bij een aantal definities en beschikbare handreikingen: eigen ervaringen, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.
Ook de uitkomsten van een korte vragenlijst (15 respondenten) werden gepresenteerd (zie hieronder).
Uitkomsten korte vragenlijst
- Het is normaal om mensen met autisme in te zetten binnen je organisatie/onderneming (zeggen 13 respondenten) en hier wordt volop gevolg aan gegeven.
- Er zijn op dit moment meer mensen met autisme actief en/of werkzaam dan 5 jaar geleden (zeggen 12 respondenten).
- Het merendeel van de inzet van mensen met autisme gaat via loondienst.
- Ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals met ervaringskennis zijn over het algemeen declarabel (zeker als zij moeten voldoen aan de eisen van declarabiliteit volgens het zorgprestatiemodel). Sommigen worden vergoed uit overheadkosten.
- Er worden door de werkgever eisen gesteld aan de kwalificaties en het opleidingsniveau van de mensen met autisme.
- Positief aan samenwerking met mensen met autisme:
- "Derde bron van kennis; verruiming van perspectief; waardevol als mens"
- “Oprecht, enthousiast en gedreven”
- “Mensen met autisme geven een verassende kijk op zaken en zijn betrouwbaar”
- Negatief aan samenwerking met mensen met autisme:
- “De kwetsbaarheid kan soms zorgen dat een resultaat niet lukt. Dat geeft extra stress. Dit is iets waar je als organisatie bewust van moet zijn.
- “Ze zijn soms te punctueel'
- “Nee”
VIDEOREPORTAGE LEDENVERGADERING
Er is een korte videoreportage gemaakt van deze bijeenkomst door Kim de Bis (in samenwerking met Lars Sørensen):
INTERESSANTE LINKS:
Dank voor ieders aanwezigheid!
Iedere deelnemer kreeg een mok als presentje mee naar huis.