header afbeelding

Kennisbijeenkomst Autisme & trauma(verwerking)

Datum
28 feb. 2023

Tijd
14:30 t/m 17:00

Locatie
Helmertheater Mediant (Enschede) of online

Blended AKO kennisbijeenkomst op 28 februari 2023

  • Programma van de bijeenkomst, inclusief informatie over sprekers.
  • Aanmelding gaat via een speciaal online aanmeldformulier (aanmelden is verplicht). In het aanmeldformulier kun je aangeven of je in de zaal of online wil deelnemen. Kun je 28 februari niet deelnemen? Ook deze optie kun je aanvinken in het aanmeldformulier. Je krijgt na de bijeenkomst dan een terugkijk-link.
  • Deze bijeenkomst is gratis voor (naasten van) mensen met autisme én gratis voor mensen die werkzaam zijn bij een organisatie, die lid is van het AKO. Geen lid? Kosten: 
    • €125 voor (online) deelname aan deze bijeenkomst, inclusief accreditatie en terugkijk-link.
    • €50 voor het ontvangen van een terugkijk-link.
  • Deze bijeenkomst vindt plaats in het Helmertheater in Enschede.
  • Accreditatie is aangevraagd bij SKJ/NVO/NIP/FGzPt.  
autisme-en-trauma-aankondiging.jpg

Autisme en/of trauma?

Bij veel mensen met autisme (met een normale ontwikkeling en verstandelijk beperkt) is het niet altijd duidelijk of er bij huidige gedragsuitingen sprake is van (de gevolgen van) een traumatische ervaring en/of dat wat we autisme noemen. Niet alleen mensen met autisme hebben behoefte aan informatie, duidelijkheid en erkenning, ook hulpverleners lijken niet altijd voldoende kennis te hebben over trauma(verwerking). Met deze kennisbijeenkomst hoopt het Autisme Kennisnetwerk Overijssel (AKO) kennis en ervaringen bij elkaar te brengen vanuit diverse perspectieven.

Over de sprekers

Deze bijeenkomst vindt plaats met medewerking van Liesbeth Mevissen, Ella Lobregt - van Buuren, Beanka Meddeler - Polman en Ilse van der Velde(n).

Ilse is schrijver en performance artist. Ze studeerde af aan ArtEZ Creative Writing met Rol, een novelle over een jongen die feitelijk onderzoek besluit te doen naar het misbruik in zijn jeugd. Ilse woont in Arnhem en groeide op in Kaatsheuvel, dichtbij de Efteling, waar haar liefde voor het vertellen van verhalen ontstond. Ze won meerdere prijzen met haar verhalen, die veelal over eenzaamheid en intimiteit gaan, maar die door de humoristische stijl nooit zwaarmoedig zijn. Naast schrijven leest, zwemt, wandelt en sport Ilse graag en verzorgt ze vleesetende planten. Vandaag vertelt ze over haar autisme en ervaringen met trauma(behandeling).

Liesbeth is zelfstandig gevestigd als docent, supervisor, auteur en behandelaar. Zij is daarnaast consulent voor het Centrum voor Consultatie en Expertise, consulent voor VGGnet en onderzoeker bij het Kenniscentrum van Trajectum. Liesbeth is geregistreerd als Klinisch psycholoog (BIG), Orthopedagoog-Generalist (NVO), Psychotraumatherapeut NtVP, EMDR supervisor en promoveerde op onderzoek naar trauma bij mensen met een verstandelijke beperking. Zij heeft jarenlange ervaring zowel in geestelijke gezondheidszorg/kinder- en jeugdpsychiatrie als in de gehandicaptenzorg. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar diagnostiek en (intensieve) behandeling van (complexe) trauma en stressor gerelateerde problemen bij kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid en mensen met autisme. Liesbeth doet dit in samenwerking met ouders en anderen die nauw bij de persoon betrokken zijn. Liesbeth zal vandaag ingaan op traumadiagnostiek en traumabehandeling voor mensen met autisme, lopende onderzoeken en praktijkverhalen.

Ella is klinisch psycholoog en hoofd van het Specialistisch Centrum OntwikkelingsStoornissen (SCOS), locatie Lorna Wing, Dimence. Daarnaast is zij systeemtherapeut (NVRG) en onderzoeker. Zij doet op dit moment onderzoek naar de effectiviteit van integratieve Dialectische GedragsTherapie (DGT) op ernstige emotieregulatieproblemen bij volwassenen met autisme. Ook is zij nieuwsgierig hoe volwassenen met autisme zichzelf leren reguleren. Zij geeft consultatie aan werkers in de (geestelijke) gezondheidszorg en geeft regelmatig lezingen over suïcidaliteit, zelfbeschadiging, trauma(behandeling) bij volwassenen met autisme. Vandaag vertelt ze over het belang van emotieregulatie voorafgaand en tijdens traumabehandeling van mensen met autisme, de potentiële effectiviteit van EMDR en de mogelijkheden van Narratieve Exposure Therapie. Zij ondersteunt haar presentatie met schilderijen van een van haar cliënten.

Beanka
is gedragskundige / Orthopedagoog-Generalist NVO en praktijkonderzoeker. Ze werkt bij de Twentse Zorg Centra (DTZC) en promoveert momenteel binnen de Academische werkplaats 'Sociale relaties en gehechtheid' (Vrije Universiteit Amsterdam, buiten promovenda). Voorheen werkte ze jarenlang bij Ambiq. Vandaag gaat Beanka specifiek in op het belang van vertrouwen(spersonen) bij het aangaan van een behandelrelatie. Ze put uit haar (literatuur)onderzoek rondom mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Deze kennis lijkt ook juist belangrijk bij mensen met autisme.

Aanmelding

Voor deze bijeenkomst dien je je aan te melden via dit AANMELDFORMULIER en niet via onderstaand webformulier.

Hoe wij omgaan met uw gegevens: privacyverklaring.
telefoon icoon