header afbeelding

Vragenuurtje over (camoufleren van) autisme bij vrouwen: de aftrap door Nynke Zuurmond

Vandaag stond het thema (camoufleren van) autisme bij vrouwen centraal tijdens het maandelijkse AKO vragenuurtje. Nynke Zuurmond beantwoordde alle vragen van de in totaal 18 deelnemers.

Nynke blikte terug op haar jeugd: van jongs af aan lette Nynke op de kleinste details in het gedrag van andere mensen. Ze camoufleerde hiermee dat ze eigenlijk geen idee had hoe situaties werkten en hoe je je kan afstemmen op je omgeving. Dit aanpasgedrag was veilig voor haar en had een direct positief resultaat. Want het allerliefste wilde Nynke er gewoon bij horen en niet opvallen.

Maar dit gedrag had ook een enorm hoge kostprijs: vermoeidheid, depressies, paniekaanvallen, emotionele uitputting. Het verminderde haar persoonlijkheidsontwikkeling en haar eigenwaarde was vooral afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Zelfzorg en het (h)erkennen van haar eigen behoeftes vond Nynke lastig. 

Maar ook voor haar omgeving zorgde dit camouflagegedrag voor problemen en dit had diverse misdiagnoses tot gevolg. 

Het erkennen van dit harde werken door haar coach deed Nynke goed. Nynke benadrukte ook het belang van de juiste ondertiteling bij gedrag en het bespreekbaar maken van camoufleergedrag. Als ouder en/of als hulpverlener.

Ook bespraken we het waken voor overschatting; de sociaal emotionele ontwikkeling van mensen met autisme loopt vaak achter op wat 'normaal' beschouwd wordt in deze samenleving. Overvragen ligt op de loer. Actieve nabijheid als ouder en/of hulpverlener is uiterst belangrijk! Zeker bij meisjes: want over het algemeen worden meisjes in de opvoeding meer sociaal wenselijk gedrag aangeleerd dan jongens en ligt er meer nadruk op de sociale vaardigheden bij meisjes.

Dank Nynke en deelnemers voor dit waardevolle gesprek!

Extra leesmateriaal:

  • Lees hier een artikel wat is verschenen in Vakblad Vroeg (zomer) nr. 2-2023, www.vakbladvroeg.nl: 'Meer doen met diagnostiekbij meisjes met autisme'.
  • Wikke van der Putten van het Leo Kannerhuis richt zich in haar promotieonderzoek onder andere op de vraag hoe je camouflage kan meten bij autistische volwassenen. Dit onderzoek werd uitgevoerd samen met dr. Audrey Mol en prof. dr. Hilde Geurts bij het Leo Kannerhuis, polikliniek Amsterdam in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat de Nederlandse Vragenlijst Camoufleren van Autistische Trekken (CAT-Q-NL) gebruikt kan worden om camouflage te meten bij volwassenen met autisme. Lees HIER meer. Ga hier naar de handleiding camouflage-vragenlijst.
  • Dr. Neff, a late-in-life diagnosed Autistic-ADHD Psychologist, deelde op LinkedIn een post met blog over 'What is Masking in Autism? Autistic Masking Explained'.
telefoon icoon