header afbeelding

Voorlichting was samenwerking Tactus en Autisme Kennisnetwerk Overijssel

Op woensdagavond 22 februari 2023 verzorgden het Autisme Kennisnetwerk Overijssel, samen met Tactus, een voorlichtingsavond over autisme, gamen en verslavingen. Deze voorlichting was aangevraagd door Marleen Keller (zorg coördinator) van het Panta Rhei College. Zij organiseerde deze avond samen met de Medezeggenschapsraad (MR) van de school. 

230222-Foto-Pepijn-en-Gentiana-ouderavond-Panta-Rhei.jpg

40 ouders aanwezig op het Panta Rhei College

Er waren 40 ouders aanwezig en er werden veel vragen gesteld:

  • Wanneer ben je nu eigenlijk verslaafd?
  • Wanneer is het gamen te veel?
  • Hoe zorg je voor begrenzing en hoe ga je om met games die lang duren, waardoor het tijdsbesef verdwijnt bij de jongeren?

Pepijn Gansevles (Autisme Kennisnetwerk Overijssel) en Gentiana Bajselmani (Preventiewerker Tactus) beantwoordden alle vragen.

Kernboodschap

Hun kernboodschap was: verdiep je in het online gedrag, de games en de (nieuwe) vrienden die je kind ontmoet. Vraag waarom dit zo belangrijk is voor je kind. Bespreek de normen en waarden die belangrijk zijn bij het aangaan van vriendschappen en laat hen hiermee experimenteren. Zoek in de begrenzing naar zaken waar je je kind echt mee hebt. Een kind heeft eigen verantwoordelijkheid te leren dragen. Geef tegelijkertijd de complimenten als het je kind goed is gelukt om zich aan afspraken te houden.

Loopt een situatie uit de hand? Bekijk samen achteraf waar de kortsluiting ontstond en wat er voor nodig was om weer tot rust en inkeer te komen. Er werden handige websites voor ouders gedeeld en Pepijn vertelde uit eigen ervaring waarom het gamen hem heeft geholpen en nu nog helpt.

Voor het eerst samenwerken is spannend

Pepijn en Gentiana werden bedankt voor hun bijdrage aan deze avond, die interactief was. Beiden waren erg tevreden: het was de eerste keer dat zij samenwerkten. Er was weliswaar een online ontmoeting aan vooraf gegaan ter voorbereiding, maar toch altijd spannend om dit samen aan te gaan. Het bleek zeker voor herhaling vatbaar! 

Dank ook Marleen Keller voor het initiëren en samenbrengen van mensen. Dank Gentiana voor je uiterst gedegen voorbereiding en dank Pepijn voor het delen van je ervaringen.

Over het Panta Rhei College

Het Panta Rhei maakt deel uit van Attendiz, een scholengemeenschap voor (voortgezet) speciaal onderwijs in Twente. Het Panta Rhei College is met name gericht op leerlingen met autisme op havo en vwo niveau.

Ga hier naar de website van het Panta Rhei College
telefoon icoon