header afbeelding

Aandacht voor autisme en migratie-achtergrond en genderdiversiteit

Vandaag (11 november 2023) vond het NVA- NAR Autisme plaats in de aula van de Vrije Universiteit Amsterdam.

  • We leerden dat het percentage vrouwen met autisme dat zich aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht hoger is dan het percentage vrouwen zonder autisme (22,4% resp. 10,1%).
  • We leerden van een panel van 4 mensen met autisme en een migratie-achtergrond dat het een gevecht is om niet als stereotype Marokkaan of angry black women over te komen. De worsteling van mensen met een migratie-achtergrond vindt op ontzettend veel intersectionele lagen of identiteiten plaats, denk aan kleur, gender, religie etc. Je bent alles tegelijkertijd. Eenmaal tot dat inzicht gekomen vindt empowering en excelleratie plaats. Er komt ook trots en dankbaarheid bij: je vertegenwoordigt heel veel groepen en kan dit inzetten.
  • We leerden dat menopauzale klachten bij vrouwen, maar vooral bij vrouwen met autisme, gelinkt zijn aan stemmingsproblemen. En dat extra voorzichtigheid nodig is bij diagnostiek van cognitieve stoornissen zoals dementie. Zie www.dutcharc.nl voor meer informatie.
  • Als laatste werd het kaartspel 'wensen en grenzen: in gesprek met mensen met autisme' gepresenteerd, uitgegeven door Hogrefe.

Een dag van ontmoeten, kennis uitwisselen en mensen uit heel Nederland weer terugzien na lange tijd!

Presentaties NVA-AutismeCongres 2023
telefoon icoon