header afbeelding

Voorbij de taboe en schaamte

collage-verslaving-2022.jpg

Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel organiseerde op 29 juni 2022 een kennisbijeenkomst over autisme en verslaving vanuit de studio van outoftheboxtv.nl in Deventer (de Dimence Groep). 

Met als sprekers Janine Wijnhoud, Pepijn Gansevles, Bodee Leusink, Patricia van Wijngaarden - Cremers en panellid Marion Kiewiek - de Vries. Lindy Antheunisse was als moderator en aanwezig en Angela Thissen was gespreksleider.

58 deelnemers keken naar de livestream en 20 deelnemers waren aanwezig in de studio (onder andere van het RIBW Overijssel, Humanitas DMH, MEE Samen, Jados, Trias en ZZP-ers Erna Dogger en Sven Mestebeld). Nog eens 53 mensen ontvingen 30 juni 2022 de terugkijk-link. De bijeenkomst was geaccrediteerd door SKJ/FGzPt/NIP/NVO en er zijn 33 certificaten uitgereikt. Lees hieronder een verslag.

De theorie: autisme en verslaving (Patricia van Wijngaarden - Cremers)

Patricia.jpg

Tijdens het eerste deel van het programma ging Patricia van Wijngaarden – Cremers (psychiater, werkzaam bij Dimence Groep) in op de gecontroleerde en automatische processen achter verslaving. Ze legde uit waarom mensen verslaafd raken en hoe dit werkt in ons brein. Ook ging ze in op de mechanismen die ervoor zorgen dat we verslaafd blijven en hoe dit neurobiologisch werkt.

Ervaringsverhaal (Pepijn Gansevles)

pepijn.jpg

Pepijn Gansevles (zelfstandig ondernemer Niet Normaal) vertelde vervolgens over wat verslaving voor hem is: afhankelijk zijn van iets, zoals medicijnen, computeren en cafeïne. Pepijn vertelde hoe hij de ene verslaving verving door een andere, maar ook hoe het hem lukte te stoppen met bepaalde verslavingen zoals energy drank en fastfood. Ook beschreef hij zijn afkick proces en zijn zoektocht naar alternatieven. Hij sloot af met concrete tips (bespreek het met anderen) en vragen aan jezelf.

De praktijk (Patricia van Wijngaarden en Janine Wijnhoud)

Patricia-en-Janine.jpg

Na de pauze gingen Patricia van Wijngaarden en Janine Wijnhoud dieper in op maskerende factoren bij autisme en verslaving en “verslavingsgelijkende” mechanismen zoals hyperfocalisaties, tranceachtige gedragingen, motorische maniërismen en preoccupaties. Janine bracht haar eigen ervaringen in. Patricia en Janine sloten af met een oproep om de taboe op verslavingsgedrag te doorbreken en om mensen meer bewust te maken van de verhoogd risico’s. Dit soort bijeenkomsten dragen hier aan bij.

Ervaringsverhaal (Bodee Leusink)

Bodee.jpg

Bodee Leusink (HBO student) vertelde over haar ervaringen met verslaving en wat hieraan ten grondslag lag. Het leidde in 2018 tot een burnout. Een aantal dingen heeft Bodee geholpen, waaronder een opname in 2021 in de kliniek ‘Yes We Can’. Tevens is Bodee lerende om haar emoties (beter) te herkennen en brengt haar kat als huisdier veel goeds in haar leven. Bodee eindigde haar presentatie met een aantal tips: net als Pepijn raadt ze mensen aan om erover te praten, heeft routine goed voor haar gewerkt en probeert ze zoveel mogelijk met de dag te leven.

Terugkijk-link is op te vragen

Nieuwsgierig geworden? Deze bijeenkomst is terug te kijken. Stuur een mail naar a.thissen@autismehulpverlening.nl als je een terugkijk-link wil ontvangen. Deze link is gratis voor alle AKO leden en voor (naasten van) mensen met autisme. Ben je geen lid: de link is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar.

Reacties van deelnemers:

  • Ik vond het een interessante kennisbijeenkomst. Ik heb hem samen met mijn cliënt bekeken. Hij kon zich herkennen in de ervaringsverhalen.
  • Wil jullie wel even bedanken. Goede en duidelijke informatie en mooi dat die link zo gelegd wordt met de praktijk. Respect voor de drie personen die gesproken hebben en ervaringen gedeeld hebben met ons!
telefoon icoon