Op 10 juni 2021 organiseerde het Autisme Kennisnetwerk Overijssel een kennisbijeenkomst over ‘Autisme & Seksualiteit’ bij pubers en jong volwassenen. Ze waren te gast bij de Dimence Groep (Deventer) in de Steerne!
Er blijft onder onze leden veel vraag naar dit specifieke programma, met presentaties van Kirstin Greaves-Lord, Pepijn Gansevles, Annelien Blom-Ziengs en Annemiek Landlust. Het was maar liefst de 3e keer dat we dit programma neerzetten samen: in totaal hebben we meer dan 550 mensen bereikt!
Kirstin Greaves-Lord trapte af vanuit het perspectief van de wetenschap. Kirstin is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, het Erasmus MC in Rotterdam, Yulius, Jonx (Lentis) en ze coördineert de Academische Werkplaats Autisme (AWA). Kirstin vertelde over de ‘beloopstudie’ waar 72 kinderen met PDD-NOS aan meededen en de IK Puber-training. Deze training is voor jongeren van 12 t/m 18 jaar en bestaat uit 17 tot 18 lessen (45-60 minuten) met o.a. de thema’s seksuele voorkeur en (veilig) seksueel contact: met jezelf of een ander. Ze sloot af met relevante internetwebsites en een preview over onderzoek uitkomsten rondom de groepsgewijze aanpak Road.
Daarna volgden Pepijn Gansevles en Annelien Blom-Ziengs vanuit hun eigen ervaringen. Pepijn vertelde allereerst hoe hij als puber dacht over seksualiteit in de vorm van zoenen, intimiteit en relaties. Hij ging in op de menselijke behoefte aan seksuele ontlading en zijn zoektocht naar zijn grenzen en seksuele voorkeur. Hij stond stil bij het huidige coronajaar en de gevolgen van de maatregelen en sloot af met wat volgens hem beter kan wat betreft begrip en kennis over ‘Autisme & Seksualiteit’.
Annelien ging aan de hand van een prachtig vormgegeven presentatie met de gave titel ‘Dit hoef je niet te slikken’ in op haar ervaringsverhaal. Ze stipte belangrijke thema’s aan: (1) ken je lijf, (2) ken je rechten en (3) check de communicatie in medische gesprekken en neem eventueel een vertrouwd persoon mee.
Alle presentaties gingen gepaard met een enorme openheid en de nodige humor. Na een korte pauze belichtte Angela het perspectief van Jasper, over de seksuele voorlichting die hij (niet) kreeg en over welke informatie wel nuttig was geweest. In zijn presentatie zaten twee filmpjes, met afsluitend de trailer van de film Adam. Een echte aanrader volgens hem.
Annemiek Landlust sloot af vanuit het perspectief van de professional. Ze werkt bij Jonx Autisme, een onderdeel van Lentis. Jonx Autisme heeft diverse vestigingen verspreid over de drie noordelijke provincies, waarvan vier verschillende locaties van het gespecialiseerde Autisme Team Noord-Nederland (ATN). Annemiek ging in op de sociale en emotionele ontwikkeling (SEO), die bij kinderen met autisme vaak anders en vertraagd verloopt, en de disharmonie die er vaak ik met de cognitieve en hormonale ontwikkeling. Het profiel van de seksuele ontwikkeling van kinderen met autisme valt vaak samen met sociaal emotioneel profiel. Ze stipte aan het einde van haar lezing het thema genderdysforie aan, het diepe gevoel van onbehagen en lijdensdruk wanneer geboortegeslacht en ervaren genderidentiteit niet overeenkomen.
Op twee momenten in het programma was er ruimte voor vragen. Online kijkers lieten goed van zich horen via de 'Vraag&Antwoord' die Teams biedt. Els de Vries was als moderator in de zaal aanwezig en gaf de vragen van online kijkers rechtstreeks door aan de sprekers. Ook kwamen er mooie complimenten binnen voor de sprekers:
- “Goede samenstelling van onderwerpen en verschil in sprekers! Complimenten.”
- “Erg interessant! Bedankt voor de sprekers, mooi gedaan.”
- "Ik heb alle drie de kennisbijeenkomsten meegemaakt. Mijn complimenten hoe jullie dit opgepakt hebben. Dank daarvoor."
- "Ik zag er eigenlijk tegenop om een online studiemiddag, met dit mooie weer, te volgen. Maar ik vond het erg leuk. De tijd ging snel, de 'theoretische' sprekers waren duidelijk en gebruikten fijn taalgebruik. En de personen uit de praktijk vertelden het ook goed. De tijd vloog voorbij!"
Alle deelnemers ontvingen ‘The Day After’ een mail met de sheets en een terugkijk-link. Aan 59 deelnemers werd een bewijs van deelname uitgereikt met 3 SKJ accreditatiepunten (die aantoonbaar hebben deelgenomen).
Als AKO lid kun je de terugkijk-link per mail opvragen bij a.thissen@autismehulpverlening.nl.
Geen AKO lid: mail a.thissen@autismehulpverlening.nl voor de mogelijkheden!
Het was de 3e keer dat AKO dit thema programmeerde:
- 3e bijeenkomst vond 10 juni 2021 plaats vanuit de Steerne (Deventer)
- 2e bijeenkomst vond vrijdagmiddag 30 oktober 2020 plaats vanuit het Helmertheater (Mediant, Enschede)
- 1e bijeenkomst vond 7 november 2019 plaats: ruim 120 mensen waren toen aanwezig in Zwolle!
In totaal bereikten we 580 mensen met dit programma!