Nieuw onderzoek 'Zijn mensen met autisme slecht in het herkennen van emoties van anderen?'
Problemen met sociale communicatie en interactie worden gezien als belangrijke kenmerken van autisme. Over het algemeen is de veronderstelling dat mensen met autisme slecht zijn in het herkennen van emoties van anderen en daar ook weinig inzicht in hebben. Dat blijkt niet alleen in televisieprogramma’s en bioscoopfilms, er zijn ook oefeningen en therapieën voor mensen met autisme om hen deze sociale vaardigheid aan te leren.
De wetenschappelijke onderbouwing hiervoor is echter niet ijzersterk, menen Australische onderzoekers. Sommige onderzoeken hebben een erg kleine steekproefomvang, andere controleren niet op cognitieve vaardigheden. Sommige onderzoeken laten deelnemers slechts een beperkt aantal emoties zien om op te reageren. Sommige zijn sterk afhankelijk van statische afbeeldingen van gezichtsuitdrukkingen of vereisen alleen meerkeuzeantwoorden. Studies die op deze manier zijn ontworpen, vangen niet de dynamische eisen van alledaagse sociale interacties op.
Toen zij in hun onderzoek, recent gepubliceerd in Autism Research, probeerden deze uitdagingen te ondervangen vonden ze weinig verschil tussen het vermogen van volwassenen mét en volwassenen zonder autisme emoties bij anderen te herkennen.
Vraagtekens
Deze uitkomst zet vraagtekens bij een aantal algemene ideeën over het vermogen van volwassenen met autisme om de emoties van anderen te herkennen en hun inzicht in de verwerking van emoties. De uitkomsten tonen ook de niet altijd erkende capaciteiten van veel mensen met autisme aan en bevestigen nog maar eens dat volwassenen met autistisme niet allemaal hetzelfde zijn.