header afbeelding

Inspirerend vragenuurtje met handout, verzorgd door Yvonne Doornebosch

Op 14 februari 2023 vertelde Yvonne Doornebosch haar ervaringsverhaal t.a.v. haar autistische burn-out. Het ging o.a. over lichamelijke uitval, depressies, (leren) begrenzen, rust nemen en het belang van goede slaap(medicatie) en een luisterend oor. 

Erkenning door de mensen om je heen (naasten en hulpverleners) bleek belangrijk. Niet alleen een luisterend oor (geen tips en adviezen) maar ook in de vorm van aandacht (en complimenten) voor je harde werk.

Jezelf overvragen, zeker bij autisme, ADHD en camouflagegedrag, is moeilijk te doorbreken. Rust en lange herstelmomenten nemen klinkt logisch, maar is niet makkelijk om uit te voeren. Het is een zoektocht om uit het hoofd te gaan en meer in het lijf. Elke dag even naar buiten gaan en ook yoga en mindfullness kunnen helpen. Voor Yvonne werkt het van je af schrijven en bloggen ook goed. Voor iedereen is dit anders. 

Er was veel herkenning in het verhaal van Yvonne bij andere vrouwelijke deelnemers. Op basis van beperkte kennis over autistische burn-out bij jongens/mannen lijken de symptomen van een autistische burn-out identiek. 

Meer kennis in de samenleving en (o.a.) in de GGZ/jeugdzorg/onderwijs is nodig. Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel hoopt met dit vragenuurtje een stukje meer kennis over en bewustwording voor de autistische burn-out gerealiseerd te hebben. 

Yvonne is via socials goed bereikbaar, zie LinkedIn, en ze maakte voor dit vragenuurtje een prachtige en uitgebreide handout (11 pagina's):

GA HIER NAAR DE HANDOUT

Dank Yvonne voor je verhaal en je handout!

Fijn dat je je kennis wil delen Yvonne! Dank ook voor de aanvullingen in ervaringen van andere deelnemers. En dank voor de verdieping die we samen mogelijk maakten tijdens dit vragenuurtje! Dit keer met deelnemers van Accare, Baalderborggroep, Auticoach Tiro, Karakter, Mediant, MEE, NVA, RIBW Overijssel en SOTOG. Allemaal lid van het AKO!

autistische-burn-out.jpg
telefoon icoon