header afbeelding

Bijeenkomst Autisme & trauma(verwerking)

Datum
16 nov. 2023

Tijd
19:00 t/m 21:10

Locatie
't Berflo Hengelo

Overweldigende belangstelling

Op 16 november 2023 organiseerden SOTOG (Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland) en AKO (Autisme Kennisnetwerk Overijssel) een avondbijeenkomst over autisme & trauma(verwerking). 

Met Ella Lobregt - van Buuren (Dimence, GGZ perspectief), Ilse van der Velde(n) (ervaringsperspectief) en Wies Walter (SOTOG, onderwijs perspectief) als sprekers.

LEES HIER EEN FOTOVERSLAG

OVER DE SPREKERS:

Ilse van der Velde(n)
Ilse
is schrijver en performance artist. Ze studeerde af aan ArtEZ Creative Writing met Rol, een novelle over een jongen die feitelijk onderzoek besluit te doen naar het misbruik in zijn jeugd. Ilse woont in Arnhem en groeide op in Kaatsheuvel, dichtbij de Efteling, waar haar liefde voor het vertellen van verhalen ontstond. Ze won meerdere prijzen met haar verhalen, die veelal over eenzaamheid en intimiteit gaan, maar die door de humoristische stijl nooit zwaarmoedig zijn. Naast schrijven leest, zwemt, wandelt en sport Ilse graag en verzorgt ze vleesetende planten. Vandaag vertelt ze over haar autisme en ervaringen met trauma(behandeling).

Ella Lobregt - van Buuren
Ella
is klinisch psycholoog en hoofd van het Specialistisch Centrum OntwikkelingsStoornissen (SCOS), locatie Lorna Wing, Dimence. Daarnaast is zij systeemtherapeut (NVRG) en onderzoeker. Zij doet op dit moment onderzoek naar de effectiviteit van integratieve Dialectische GedragsTherapie (DGT) op ernstige emotieregulatieproblemen bij volwassenen met autisme. Ook is zij nieuwsgierig hoe volwassenen met autisme zichzelf leren reguleren. Zij geeft consultatie aan medewerkers in de (geestelijke) gezondheidszorg en geeft regelmatig lezingen over suïcidaliteit, zelfbeschadiging, trauma(behandeling) bij volwassenen met autisme. Vandaag vertelt ze over het belang van emotieregulatie voorafgaand en tijdens traumabehandeling van mensen met autisme, de potentiële effectiviteit van EMDR en de mogelijkheden van Narratieve Exposure Therapie. Zij ondersteunt haar presentatie met schilderijen van een van haar cliënten.

Wies Walter
Wies
is Orthopedagoog-Generalist en GZ-psycholoog. Ze is werkzaam bij SOTOG en heeft zich daar vooral gespecialiseerd in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en wat dat vraagt van de begeleidingsstijl van de professionals in het onderwijs. Daarnaast heeft zij zich bezig gehouden met het ontwikkelen van een positief pedagogisch klimaat in de school. Vandaag gaat zij in op traumasensitief lesgeven. Kinderen met trauma hebben moeite met opletten in de klas en grip hebben op hun eigen gedrag. Stressreacties die volgen op bepaalde prikkels of triggers houden langer aan omdat deze kinderen moeite hebben met het reguleren van emoties. Ze laat zien hoe een positief pedagogisch klimaat helpt om stressreacties te voorkomen en hoe professionals kunnen leren kijken met een ‘traumabril’ naar het gedrag van kinderen en hoe ze rekening kunnen houden met hun ‘onzichtbare koffer’ en hoe ze co-regulator kunnen zijn.

Hoe wij omgaan met uw gegevens: privacyverklaring.
telefoon icoon