header afbeelding

ABA (applied behavioral analysis) in de media

Op social media en in kranten wordt veel geschreven over (vormen van) applied behavioral analysis (ABA). 

Aan de ene kant is er een groep mensen die stelt dat ABA een evidencebased interventie is in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Minister Dennis Wiersma en staatssecretaris Maarten van Ooijen brachten op 28 maart 2022 een werkbezoek aan het ABA Huis Rotterdam (Educé) en twitterden over dit bezoek (tweets Maarten van Ooijen en Dennis Wiersma).  

Aan de andere kant is er een groep mensen (ook met autisme en ouders van) die zich ernstig zorgen maakt vooral over de longterm effecten van alle vormen van ABA: 

  • Jopie (met blognaam Neuroelfje) schreef bijvoorbeeld deze blog
  • In deze blog legt Nienke Posthuma waarom zij vindt dat ABA verboden moet worden (met bronvermeldingen). 
  • Ook de NVA heeft een nieuwsbericht over deze ontwikkelingen uitgebracht en informatie over ABA verzameld als behandeling op hun website. 
  • Bij Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) zijn 450 zorgwekkende signalen binnengekomen over deze therapie. 

De krant trouw schreef er 25 mei 2023 een artikel (achter betaalmuur) over en dit was vervolgens de reactie van de staatssecretaris (tweet). Ook de NOS schreef er een artikel (25 mei 2023) over en bekijk hier een aflevering van EenVandaag, waarin Céline Mollink een bijdrage levert.

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld, lees hier meer.

In de Volkskrant schreef Harriet Duurvoort op 30 mei 2023 een column 'in de benadering van autisme heeft de wetenschap gefaald' (printscreen van de column via twitter).

Tistje schreef een ervaringsblog over het belang van in contact blijven: "Als het ABA-debat mij een ding heeft doen onthouden is dat iedereen die betrokken is het nog altijd erg moeilijk blijkt te hebben om tijdig, met respect en vanuit gelijkwaardigheid zijn of haar stem te laten horen."

Lees hier de ervaringsblog van Tistje over dit onderwerp
telefoon icoon