Workshop Autisme & Verslaving voor MEE Oost medewerkers

Geplaatst op: 27 november 2017

Op dinsdag 27 november 2017 gaven Jasper Wagteveld, Patricia van Wijngaarden-Cremers en Angela Thissen een workshop rondom het thema Autisme & Verslaving. Voor alle medewerkers van MEE Oost. Vooraf waren behoeften en vragen geinventariseerd. Onderwerpen als game verslaving en "hoe maak je verslaving bespreekbaar?" werden veelvuldig genoemd. Een programma op maat was het resultaat.

Na een korte inleiding over het Autisme Kennisnetwerk Overijssel door Angela namen Patricia en Jaaper het stokje over. Na elk theoretisch onderwerp, bv. wat is verslaving en welke neurobiologie zit hierachter, gaf Jasper voorbeelden uit zijn eigen leven. Maar ook voorbeelden en verhalen van mensen om hem heen werden verteld.  Een aantal van zijn anekdotes zorgden voor een lach maar vooral ontstond een realistisch beeld. De kernboodschap van zowel Jasper als Patricia was dat je eerst zelf last moet ervaren van je eigen gedrag om verandering te bewerkstelligen. Patricia herhaalde dat iedereen, maar vooral mensen met autisme, gebaat is bij uitleg over het 'waarom' bepaald gedrag tot problemen zorgt. Niet alleen verbieden en grenzen aangeven, wat heel belangrijk is, maar ook analyseren wat er verkeerd gaat en wat er in de toekomst anders zou kunnen. Situaties vooruitdenken en visualiseren. Nieuwe scenario's bespreken. Uitproberen.

Eindigend met: benoem wat je ziet en denkt. Vanuit gelijkwaardigheid. Draai er niet om heen. Zeg wanneer je wel kan helpen en waarbij je niet kan helpen.

De voorlichting werd beoordeeld met een 8,5! "Het was van begin tot het einde een boeiende bijeenkomst en ik heb nieuwe inzichten gekregen m.b.t. autisme", "Door de interactie en inbreng van Jasper werd de geboden theorie helder" en "Duidelijke info, bruikbaar voor de praktijk en met mooie voorbeelden van Jasper: zeer inspirerend"

Dank MEE Oost voor de uitnodiging om ook Gelderland een stukje autismevriendelijker te maken! En dank Patricia en Jasper voor jullie bijdrage!

Wil je ook graag een workshop binnen jouw organisatie tijdens een teamdag o.i.d.? Mail naar a.thissen@autismehulpverlening.nl.

  

 

 

 

Op zoek naar nuttige adressen van organisaties, bedrijven en instanties?

Nuttige adressen