Deelnemers gezocht voor onderzoek naar sociale uitsluiting en dopamine bij autisme

Geplaatst op: 07 december 2018

Onderzoek naar sociale uitsluiting en dopamine bij autisme (Maastricht University, GGZ Rivierduinen, Leids Universitair Medisch Centrum)

Gezocht:

Personen met een diagnose binnen het autisme spectrum (18-30 jaar)

Wij verrichten een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het verhoogde risico op psychose voor personen met autisme. Als we beter begrijpen hoe dit komt, kunnen we het in de toekomst wellicht voorkomen.

Waarom doen we dit onderzoek?

Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Personen met een psychose kunnen bijvoorbeeld stemmen horen van niet-aanwezige personen of denken dat er op televisie over hen gepraat wordt. Wij vermoeden dat sociale uitsluiting kan leiden tot een verhoogde aanmaak van dopamine in de hersenen en dat dit vervolgens kan leiden tot een psychose. Met dit onderzoek willen we hier graag meer inzicht in krijgen.

Wie kunnen meedoen met dit onderzoek?

We zoeken deelnemers van 18 t/m 30 jaar met een diagnose in het autisme spectrum. Om inzicht te krijgen in verschillen tussen personen die zich wel en niet eenzaam voelen, zoeken we niet alleen personen die veel gepest zijn of zich eenzaam voelen, maar ook personen met autisme die weinig gepest zijn of niet eenzaam zijn.

Personen met autisme die psychotisch zijn (geweest) of psychofarmaca (zoals Ritalin) gebruiken, kunnen helaas niet deelnemen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Dag 1 (totaal 2,5 uur): u komt naar Rivierduinen te Leiden (5 minuten lopen vanaf Centraal Station). Hier neemt de onderzoeker een aantal vragenlijsten met u door om na te gaan of u aan de rest van het onderzoek deel kunt nemen.

Thuis (totaal 35 minuten): u vult enkele vragenlijsten thuis in en neemt deze vragenlijsten mee naar de volgende afspraak.

Dag 2 (totaal 30 minuten): u komt naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier zal een MRI-scan van uw brein gemaakt worden.

Dag 3 (totaal 3,5 uur): u komt weer naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier zal een PET-scan van uw brein gemaakt worden. Om dopamine in de hersenen te kunnen meten gebruiken we een ongevaarlijke, zeer lage dosis van een radioactieve stof.

Vergoeding:
Voor uw deelname ontvangt u 160 euro. Ook ontvangt u een vergoeding voor uw reiskosten (max. 160 euro).


Informatie:
Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden voor het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoeker, Rik Schalbroeck.

Dit kan per e-mail: R.Schalbroeck@Rivierduinen.nl  of telefonisch: 06-53919962.

Op zoek naar nuttige adressen van organisaties, bedrijven en instanties?

Nuttige adressen