Max en Nynke gaven een Indrukwekkende voorlichting op de Isselborgh

Geplaatst op: 06 februari 2019

Op woensdag 6 februari 2019 verzorgden Max Goossens en Nynke Zuurmond een voorlichting aan de ruim 70 medewerkers van VSO de Isselborgh in Doetinchem.

Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel kreeg de vraag om een voorlichting te komen geven van Ron Hofman, directeur op de Isselborgh. Een programma op maat werd gemaakt, met 2 verschillende ervaringsverhalen centraal. De voorlichting duurde in totaal 1,5 uur tijd en ook al was er geen pauze, tot aan de laatste minuut kon je een speld horen valllen.

Max trapte af. Van jongs af aan heeft hij langdurige periodes gekend waarin hij het leven niets waard vindt. Op scholen voelde hij zich onwelkom, mensen hadden geen idee wat ze met hem aan moesten. Op zijn 16e viel hij uit. Hij deed toen (tweetalig) VWO. Alles voelde donker en zinloos. Na 6 maanden herstel in een klooster in Frankrijk (voor deze mogelijkheid is hij nog steeds erg dankbaar) ging hij VAVO onderwijs volgen. Maar ook in de volgende periode van drie jaar zag hij geen richting voor zichzelf, werd hij (weer) extreem depressief en viel wederom uit. "Het feit dat ik niet goed kan plannen, en niet kan bedenken via welke stappen ik naar een doel zou moeten werken, en daarbij ook nog enthousiast over het doel zelf moet zijn om er wat voor te doen, heeft mij in mijn school en studies altijd erg dwars gezeten. Voor zo'n onduidelijk deelcertificaat, daar wordt ik niet enthousiast van en hiervoor kan ik mezelf slecht motiveren." Hij drukte de toehoorders op het hart om vooral te zoeken naar een intrinsieke motivatie om te leren bij leerlingen. Om door de onzichtbare dingen heen te kijken.

Een boodschap die Nynke Zuurmond vervolgens ook uiteenzette. Als meisje op school was zij goedlachs, vrolijk, altijd in de buurt van docenten. Omdat school 'moest' ging zij er elke dag naar toe. Maar het was pure overleving. Het was voor iedereen (behalve voor meneer Winter, haar schoolheld) onzichtbaar wanneer zij op ogenschijnlijk kleine dingen vastliep. In haar presentatie gaf zij tal van voorbeelden, waarin scholen vandaag de dag denken duidelijk en goed bezig te zijn, maar voor kinderen die anders denken juist voor extra stress zorgen. De zaal herkende de voorbeelden. Net als van Max was ook haar boodschap: kijk naar deze kinderen, zogenaamd opgaand in de massa, continue vastlopend en in paniek, onzichtbaar voor het oog. Een moment van aandacht is voldoende om het verschil te maken bij deze kinderen. In oprechte verbinding en verwondering.

Na stipt 1,5 uur bedankte Ron Hofman beide sprekers. Dank Ron voor de uitnodiging om ervaringsverhalen het verschil te laten maken bij je medewerkers!

Meer informatie: a.thissen@autismehulpverlening.nl

Op zoek naar nuttige adressen van organisaties, bedrijven en instanties?

Nuttige adressen